De twee minuten regel

De 2 minuten regel is voor mij een perfecte manier om mijn hoofd leeg te houden. Samenvattend betekent het dat ik een activiteit die ik binnen 2 minuten kan doen, gelijk uitvoer. Zo gaat de taak maar één keer door mijn gedachten. In plaats van dat ik de taak probeer te onthouden, waardoor deze op onhandige tijdstippen weer door mijn hoofd gaat spoken. Bovendien kost het direct uitvoeren van de taak minder tijd dan deze te noteren en in te plannen.

Wanneer toepassen
Voorbeelden van taken die bij mij binnen de 2 minuten regel vallen zijn:
* Korte vragen: zoals in de mail of what’s app.
* Besluiten waarvan ik weet dat ik ze eigenlijk snel kan nemen
* Iets reserveren: zoals de dokter, een restaurant of bioscoop
* Een tikkie maken of betalen
* Archiveren: hier ga ik vaak nog de mist in, ik heb er een hekel aan
* Iets opruimen waar ik langsloop, planten water geven etc.

Wanneer niet toepassen
De reden voor mij om de twee minuten regel toe te passen is een leger hoofd te krijgen. Multitasken geeft mij geen helder hoofd, dus dat probeer ik te voorkomen. Dit betekent dat ik de 2 seconden regel niet toepas wanneer ik mij moet concentreren op iets waar ik al mee bezig ben. Ik schrijf de taak dan op.

Leren door te doen
Ik vond het in het begin lastig in te schatten, welke activiteiten binnen de 2 minutenregel vallen. Nadenken kost tijd en vult je hoofd, dus als ik twijfel dan pas ik de 2-minuten regel gewoon toe. Bevalt het resultaat niet, dan schrijf ik de activiteit de volgende keer op als taak.

Taken die langer duren dan 2 minuten
Activiteiten waarvan ik weet dat ze langer dan 2 minuten duren of waaraan ik denk wanneer ik geconcentreerd bezig wil zijn, schrijf ik op in een taken app. In mijn blog Todoist vind je daar meer informatie over. Verder plan ik in mijn agenda dagelijks tijd voor de taken in deze taken app, zodat ik ze ook daadwerkelijk gebundeld en effectief uitvoer. Voor mij de ideale manier om een leger hoofd te houden!